Ted Zeff.

Søvn er viktig, og nok søvn er avgjørende for god helse, og for at vi skal fungere godt. Mange høysensitive strever med søvn – både å falle i søvn og å sove nok. Nå på den lyse tiden av året er det spesielt viktig med et mørkt soverom. Pinalkjertelen påvirkes av lys, og lys er for den et signal om å sette i gang metabolismen og forberede kroppen for en ny dag. Og kl. 4 på morgenen når det er lyst starter denne prosessen om vi ikke sørger for mørke gardiner.  Temperaturen på soverommet er også viktig, et svalt rom hjelper oss til å sove bedre.  Kroppstemperaturen faller om kvelden i forkant av at vi skal sove. På et veldig varmt soverom kan vi bli for varme til at vi klarer å sovne. Det er det også viktig å tenke på for barn som skal sove.

Det er best å trene tidligere på dagen, og helst ikke senere enn 2-3 timer før sengetid. Trening øker kroppstemperaturen, og kan dermed motvirke søvn.

Med lange lyse kvelder er det mer uteliv, og dermed mer støy om kvelden, samtidig som mange ønsker å sove med vinduet oppe for å få frisk luft. Da kan ørepropper være gode å ty til. Det fins mange utgaver, på apoteket, medisinske butikker, eller butikker som selger høreapparat. Du kan jo prøve å sove med dem noen netter i uken og se om du opplever en forskjell i form av bedre søvn.

Noe annet som lett holder oss våkne er bekymringer og spekulasjoner. Søvnforskere anbefaler oss å ha penn og papir ved sengen, og om bekymringene kommer så skriv dem ned i stikkordsform, sammen med hva du vil gjøre eller hvordan du vil løse dem. Ved å skrive ned løsningene så slipper hjernen å fortsette å være opptatt av å finne løsninger.

Etter en lang dag kan det ha satt seg spenninger i kroppen, som du ikke er oppmerksom på. Progressiv muskelavspenning kan gjøre deg oppmerksom på spenningene, og hvor de sitter. Spenn musklene i kroppen i 7 sekunder, og slapp så av. Det som skjer er at man lærer kroppen å skjenne forskjell på avspenning og spenning. Når vi er avspent har vi mindre angst, og motsatt typisk mer angst når vi er anspente. Og angst kan skape mer spenninger, og så er man inne i en vond sirkel. Vær også oppmerksom på skuldrene dine når du ligger, mange har en tendens til å dra dem opp mot ørene.

Utpust gjør at kroppen gir etter og slapper av. Så det er viktig å fokusere på å puste godt ut. Mange har også nytte av såkalt bodyscanning, å gå igjennom hele kroppen mens man ligger og slapper av. Å kjenne hvordan hver del av kroppen føles. Å trene på mindfulness oppleves også nyttig av mange.

Uansett hvor hardt vi prøver å få optimal søvn så vil vi noen ganger sove lite. Det er helt naturlig og ufarlig. I stedet for å ligge og se på klokken og tenke på hvor få timer det er igjen til man må stå opp, er det bedre å si til seg selv at det er helt naturlig å sove dårlig i blant, og det takler kroppen fint. Om man bare har fått 3 timer søvn så kan man i stedet for å tenke «Hjelp, jeg fikk bare tre timer søvn» heller tenke at kroppen kompenserer for det neste natt, ved at dypsøvnen kommer tidligere.