Vigdis Alice Angell

Overstimulering skjer når du har fått for mange inntrykk, og det kan være både utenfra og innenfra, som du ikke klarer å bearbeide i samme tempo som du tar dem inn. Når det skjer for mye, og du ikke har fått tatt de pausene du trenger.

Så stikkordet her er jevnlige pauser, og pauser før du er overstimulert – proaktive pauser. Prøv å få flere av dem inn som en automatisk rutine i hverdagen din, flere ganger hver dag. Og hjelp barn og ungdom til å lære seg at pauser viktige, ved å være et godt eksempel. Det kan være pauser på alt fra et par minutter til en liten halvtime. Tenk på det som en energi-konto. Pausene dine er innskuddene mens alt som skjer i hverdagen tapper kontoen. Når ubalansen blir for stor får du minus på kontoen.

Her er noen forslag til pauser, som du kan variere og tilpasse deg og din hverdag.

 1. Finn et sted hvor du kan se horisonten, og hold blikket der mens du puster rolig ut og inn noen ganger. Øynene våre trenger å kunne se langt og ikke bare ha fokus på det som er rett foran oss hele tiden. Og hjernen kan få en liten pause der det ikke er for mye som skjer av inntrykk.
 2. Lukk øynene en liten stund, og kjenn på hvordan du sitter eller står. Hvordan er pusten? Rask og overflatisk eller rolig og dyp? Prøv å puste dypere og roligere, med fokus på å puste ut.
 3. Duft kan hjelpe oss og slappe av, det fins ulike parfymer eller eteriske oljer som har den effekten. Mest kjent er vel lavendel, men det er ikke den eneste. Ha en dråpe på håndleddet ditt eller lukt på flasken eller drypp på et lite stoffstykke og pust dypt inn. Det fins også smykker med lavakuler man kan ha en dråpe på også, som avgir beroligende og avslappende duft gjennom dagen.
 4. Drikk et glass vann eller en kopp urtete. Å få nok veske er viktig for at kroppen skal fungere og er også med på å øke terskelen for overstimulering.
 5. Sitt litt og stirr rett ut i luften uten å fokusere på noe bestemt eller tenke på noe bestemt
 6. Gå en liten tur uten å gjøre noe annet, la mobilen bli i lommen eller enda bedre legg den fra deg. Om det så bare er rundt huset, rundt kvartalet eller ut på en veranda. Lytt etter lyder fra naturen, om det er fuglesang, vinden i trærne, regn mot paraplyen eller en bekk i nærheten. Ofte er det flere naturlyder rundt oss en vi legger merke til.
 7. Strekk på deg, rull skuldrene, stå på tå, la kroppen få røre seg litt som den vil. Kanskje en liten dans til en sang du liker.
 8. Rist på kroppen, rist hendene, armene, beina, hele kroppen. Å riste kan hjelpe kroppen å kvitte seg med stress.
 9. Ta en liten hvil noen minutter som en overgang fra en oppgave til en annen.
 10. Spis jevnlig. Lavt blodsukker kan føre til at du lettere blir overstimulert.
 11. Klapp en hund eller katt – kontakt med dyr senker blodtrykket og stresshormonene våre.
 12. Gi noen en klem, eller be om en klem.
 13. Smil – for deg selv eller til andre. Smil øker nivåene av lykkestoffer i hjernen.
 14. Masser deg litt, eller få noen til å gi deg noen minutter massasje.
 15. Ta et varmt fotbad, eller vask hendene i varmt vann og masser inn en krem.
 16. Masser ørene dine og hodebunnen, trekk litt i håret for å motvirke spenninger.
 17. Ta en liten hvil under et varmt teppe, du trenger ikke sove. Hør på litt rolig musikk, eller bare ligg stille og la tankene vandre. Om sommeren kan det være fint å gjøre det ute.
 18. Le – så ofte du kan. Det er avslappende for både kroppen og hjernen. Alt fra små fnis til krampelatter er bra.