– fra Ted Zeff sitt foredrag i Trondheim april 2017

Nå etter sommerferien begynner vi alle liksom litt på nytt, og det er kanskje lettere å endre litt på gamle vaner, og ta med seg noe av det gode med sommerferien inn i høsten og hverdagen. Her er noen tanker og råd fra Ted Zeff:

Det er viktig for høysensitive å ha en god dagsrytme, og å være oppmerksom på hva som må til for å skape den best mulige dagsrytmen for deg i ditt liv. Vi har behov for å være jordet i livet. Og det er ulike måter å gjøre det på. Her er en øvelse:

Stå med lett bøyde knær, kjenn på hvor du står, kjenn underlaget, kjenn på pusten din og at du er her og nå. Ved å øve på mindfulness får du mer ro i hjernen og nervesystemet. Gjør dette mange ganger i løpet av dagen.

Morgenrutinene dine setter preg på og farger hvordan resten av dagen din blir. Om du opplever å få en dårlig start, gjør alt du kan for å jorde deg.

Forbered morgenen om kvelden. Dekk på til frokost, og gjør evt. forberedelser til frokosten, finn fram klær så slipper du å stå og måtte foreta valg under tidspress på morgenen. Jo flere valg, jo mer energi bruker du.

Ritualer kan være noe som kan hjelpe oss, så det kan være fint å skape et morgenritual. Et ritual defineres som en helt spesifikk aktivitet man gjør på et helt spesifikt tidspunkt og som man gjør fordi det virkelig er viktig for en selv.

Hva kan være et bra morgenritual for deg? Prøv det i 1-2 uker, og evaluer: Fungerer det? Hvis ikke endre det eller gjør noe annet.

Det kan for eksempel være å gå en tur med hunden, eller drikke en kopp te/kaffe mens man hører på litt musikk. Ted Zeff anbefaler også yoga og meditasjon på morgenen, og litt er bra nok.

Få kontakt med kroppen – hvordan fungerer den, og hvordan har kroppen det? Strekk litt på deg og kjenn på alle delene av kroppen. Ta noen dype pust, og kjenn om du har spenninger noe sted, og prøv å slipp dem. Gjør dette flere ganger i løpet av dagen.

Sørg for å få små pauser i løpet av dagen, om du sitter foran en dataskjerm så strekk jevnlig på deg, gå og hent et glass vann, se ut av vinduet. Tenk på det som dine nødvendige «røykepauser», og gjør det selv om ingen andre gjør det, du vil faktisk jobbe bedre og mer effektivt med pauser enn uten, og ikke være like sliten etter jobben.

Døgnrytmen vår er viktig og påvirker søvnen. Stressforskning viser at alle skulle hatt fri kl. 16, det trengs 4 timer for å nedregulere nervesystemet. Å finne en bra kveldsrutine som roer ned kroppen og nervesystemet er viktig. Kl. 20 er det på tide å lande og gjøre seg klar for søvn.

Det er stor forskjell på positive og negative tanker, for å få nok dybdesøvn må vi ha positive tanker, og nervesystemet trenger dybdesøvn for å restituere seg. Bekymringer motvirker dybdesøvnen og kan faktisk halvere den. Så på kvelden trenger vi et ritual eller en rutine for å slippe bekymringer. Det fins apper på mobilen vi kan velge med meditasjon eller mindfulness. Det å tenke igjennom alt det gode som skjedde i løpet av dagen, kanskje skrive ned tre ting man er takknemlig for, og tenke på hva man gleder seg til i morgen eller lengre frem i tid, kan være måter å få hjernen inn på i et spor med positive tanker. Eller man kan tenke på gode minner fra lengre tilbake, snakke om felles gode opplevelser.

Om vi ser noe på TV på kvelden er det fint om det er såkalte Feel good-serier/filmer. Les godnatthistorier for barna så lenge som mulig, gjerne til de er opp i tenårene. Godnatthistorier aktiverer områder i hjernen som skaper balanse, beroliger hjertet og skaper gode følelser. Og det er ingenting i veien for å ha godnatthistorie som ritual selv om man er voksen heller. Man kan høre på lydbok, eller en hyggelig podkast, eller kanskje kan man lese for hverandre i familien.

Det viktigste er at du skaper en døgnrytme med rutiner som er god for deg og passer i ditt liv.