Her er noen bøker Maren Konglestad, psykolog på Den Lille Klinikk ofte anbefaler som spesielt fine for høysensitive barn (men selvfølgelig for alle barn!), med mulighet til gjenkjennelse, innlevelse, undring og spenning – og noe ekte.

Denne listen er fra hjemmesiden www.denlilleklinikk.no, og listen vokser stadig:

Bli med til Alveland

‘Bli med til dvergenes rike’ og ‘I havfruenes land’ av Daniela Drescher, Antropos forlag (fås kjøpt i Antropos bokhandel). Fantastisk nydelige akvareller, rett inn i naturen og dyreriket med undring og spenning. Små dikt gir fortellingene. Fra 1-2 og opp til 4-5-6 år.

Historien om Ferdinand

En klassiker som er fin for de barna som ikke alltid føler seg hjemme i den samme leken som de andre barna, og opplever å skille seg ut og være annerledes. Fra 4-6 års alder. E
En liten vennebok-serien: ‘Roe seg ned’ og ‘Vise følelser’, av Linda Palm og Lisa Sollenberg. Fin for de aller minste, fra 3 årsalder – fine verktøy for å finne roen og for å uttrykke følelser.

Hva er følelser?

Herlig bok av Birthe Svatun, hvor barnet virkelig kan identifisere seg med og bli kjent med egne følelser på en aktiv og deltakende måte. Fin fra 3-4 års alder og oppover.

Bak Mumme bor Moni

av Gro Dahle og Svein Nyhus. Om det voldsomme og ukontrollerbare sinnet. Fra 3-4 år og opp.

Heffalompen

Bok og film i Ole Brumm serien. Om frykten for det fremmede, mot, og oppdagelsen av at «de fremmede» kanskje også kan være usikre og redde og at man har mer til felles enn man kanskje tror. Alle aldre…

Gutten som ikke ville være redd

Av Mathilde Stein. Om frykt og mot og det å våge si ifra og være seg selv. Fra 4-5 år og opp.

Den stygge andungen

Av HC Andersen. Klassikeren om annerledeshetsfølelse. Alle aldre.
‘Ole Aleksander Filibombombom’, Anne Cath.Vestly. Fra 4-5 år og noen år videre.

Tørris – Gutten fra Storlidalen

3 bøker i serien. Om Tørris (på 5-6-7 år ca) og søsknene hans, og det rolige og spennende livet på fjellgården på 1800 tallet. Med nærhet og omsorg til dyr, natur og hverandre. Berit Brenne. (bibliotekbok).

Tonje Glimmerdal

Av Maria Parr, herlig for barn (og voksne!) med store og sterke følelser. Mye humor! Fra 7-8 års alder og oppover.